Alla dessa rutiner
Det finns bara fördelar med att ha en to-do list. Eller? Du har säkert hört, eller du har garanterat hört både en, två och 100 gånger alla fördelar av att ha en to do list, en morgonrutin och en kvällsrutin. Jag håller med, men inte riktigt. Låt mig förklara varför.
Jag ÄLSKAR to do listor och jag ÄLSKAR rutiner, men jag har också haft det mer som en prestation snarare, och det har stressat mig ut i fingerspetsarna då syftet försvann och blev till motsatsen. Varför då? För jag har velat prestera i alla tre områden. Just detta tar vi upp i podden Recovery Time som du hittar här nedanför. I avsnittet berättar jag om min nya justering vad gäller rutiner. Hur jag numera utgår från reflektion, struktur och meditation. och Bex delar med sig av
metoden 1-3-5.
Vad har detta med ätstörningar att göra kanske tänker du nu?
Massor! För som jag nämner ovan ligger ofta prestation bakom, men även perfektionism och att kunna maximera på alla plan. Vid en ätstörning kan det bli ett flyktbeteende i form av att du vill fly från dina känslor, från det du innerst inne vet att du “borde” göra för dig själv. Men listan styrs även av kicken. Denna kick kommer från att stryka över alla saker i listan med ena saken efter den andra, från morgon till kväll. En vana som kan leda till en ovan och ond spiral, vilket inte gynnar dig, din omgivning eller är hållbart i längden.
psst! på mitt instagram nedanför finns flera tips och rutiner du kan testa för att hitta vad du gillar. Kom ihåg, detta är inspiration och inte en regelbok.
Som allting annat när de rör personlig utveckling och hälsa behöver du se till dig själv. Din intention, ditt syfte och dina förutsättningar. Du kan inte prestera på alla plan om du ska hålla i längden. Du behöver hitta verktyg och en plan som fungerar för dig. För ja, vi alla mår bra av rutiner, att bocka av och att ha struktur. Men allt detta kan se olika ut och bör se olika ut från person till person men också under olika perioder i livet.
Att sätta mål kan underlätta jakten efter din egna rutin!
När du ska skriva mål eller sätta nya rutiner är det viktigt att du är ärlig mot dig själv. Vissa delar är sådant man kanske egentligen inte vill göra eller förändra men som man vet är bra för en eller som gynnar din omgivning och på sikt även dig. Du behöver bredda perspektivet, bjuda in olika aspekter.
När du gör det kan du ställa dig frågorna:
Varför är det viktigt för mig att….? (ha en morgonrutin)
Vad är det jag vill slippa?
Vad är det jag vill uppnå?
Vad innebär en morgonrutin för mig?
Hur önskar jag att den såg ut?
Hur ser den ut idag?
Vad har jag för förutsättningar?
Hinder som försvårar för mig?
Hur vet jag att jag uppnått en morgonrutin som funkar för mig?
Exempelvis, jag känner inget motstånd, jag känner mig lugn, pigg, fokuserad.Vad är det minsta möjliga steget jag kan ta för att närma mig mitt önskade läge?
Tips till dig som anhörig.
Om du börjar notera nya rutiner, lyft upp frågan för att få höra intentionen bakom deras nya val. Om intentionen kommer från en influenser på tiktok kan det vara värt att fråga om det är ett bra val för dem själva. Här behöver inga ord placera i deras mun och du är inte där för att kontrollera utan lyfta frågor de själva kan ha glömt. Om denna nya rutin är rimlig med ens egna liv? Om denna nya rutin gör personen glad? osv.
Känner du som anhörig att du behöver rådgivning? Skicka ett mejl nedanför så samlar vi in alla frågor till vår podcast “Recovery Time” som är för drabbade och anhöriga.