Hur fungerar menscykeln?

Känner du igen att dina känslor, sug och energinivåer skiftar under månaden? Att din hunger varierar, att träningen känns olika lätt eller tung beroende på vecka, och att du ibland vill vara social medan du andra gånger föredrar att vara ensam? Om du gör det, är det en naturlig del av att vara cyklisk.

I det här inlägget går vi igenom menscykelns tre faser och hur du kan anpassa din livsstil efter dem för att må så bra som möjligt varje dag. Det spelar ingen roll om du har besvär kopplade till menscykeln eller om du bara vill förstå dig själv bättre. Insikterna här är användbara för alla med en kvinnlig biologi.

Fas 1: Mensfasen

Den första fasen börjar på din första mensdag och pågår tills mensen slutar. Under denna tid är hormonerna som lägst, vilket ofta speglas i hur du känner dig både fysiskt och emotionellt. Det är vanligt att känna sig trött i början av mensen, men energin brukar öka efter några dagar när östrogennivåerna stiger. Denna fas kan vara en bra tid att starta nya projekt eller vanor.

Tips för Fas 1:

  • Ta hand om dig själv, särskilt i början av mensen.

  • Rör på dig utefter dagsform, för att minska eventuella besvär och öka ditt välbefinnande.

  • Använd den stigande energin till att påbörja nya saker.

  • Planera viktiga möten eller sociala aktiviteter mot slutet av fasen när du känner dig mer energisk.

Fas 2: Folikalfas & Ägglossningsfas

Fas två börjar efter mensen och pågår fram till ägglossningen, som sker ungefär i mitten av cykeln. Under denna fas ökar östrogenet, vilket ger dig mer energi och självförtroende. Du kan känna dig starkare, mer social och produktiv. Detta är också tiden då du är som mest fertil.

Tips för Fas 2:

  • Utnyttja din höga energi till fysisk aktivitet och att vara produktiv.

  • Utmana dig själv och gå utanför din komfortzon.

  • Socialisera och nätverka när du känner dig som mest utåtriktad.

  • Planera in romantiska dejter eller andra sociala aktiviteter.

Fas 3: Lutealfaserna

Den sista faserna börjar efter ägglossningen och pågår fram till nästa mens. Här skiftar hormonerna mest, vilket kan leda till både fysiska och emotionella svängningar. Om hormonerna är i obalans kan du uppleva PMS-symtom och känna dig mer inåtvänd.

Tips för Fas 3:

  • Fokusera på personlig utveckling och aktiviteter som kräver emotionell närvaro.

  • Planera in tid för dig själv och gör saker som får dig att må bra.

  • Undvik att fatta stora beslut. Vänta till nästa fas och se om känslorna håller i sig.

När du lever i synk med din menscykel kan du uppleva mindre besvär och må bättre överlag. Istället för att försöka leva på samma sätt varje dag, kan du anpassa dig efter kroppens naturliga rytm och därigenom nå din fulla kapacitet – oavsett var du är i din cykel. Genom att förstå din cykliska natur blir du expert på din egen kropp och kan jobba med den istället för mot den.

Föregående
Föregående

Hungrig - Boktips

Nästa
Nästa

RAW SNICKERSTÅRTA